Bila Suri Rumah Sepenuh Masa Busy Ber-FB

Assalamualaikum...

Sejak aku mula decorate blog aku ni.
Aku rasa macam ade something wrong dengan aku punya cita rasa.. aku punya taste..
Makin pelik pun ade, atau aku dah semakin kekurangan idea, ataupun semakin buta seni..
hahahaha.. (Ahh.. aku sememangnye buta seni sejak azali.)
Aku rasa blog aku still kosong.. hahaha..
Konon tak nak serabut n nak nmpak simple..
Kan dah, rasa kekosongan.. Blur sekejap..

Aku belek-belek blog aku ni.. Tapi satu habuk pun tak post.. hahaha..
May be lah aku ni kekurangan idea.. Sibuk mentelaah coding-coding html..
Time study dulu tak nak mentelaah pulak.. Makin pelik perangai aku sejak akhir-akhir ni.
Aku pun tak sedar kenapakah begitu..
Belek punya belek coding, solat, makan, tidur, mandi, semuanya boleh terlupa..
Ape teruk aku bercinta dengan blog ni.. Bila dah lama-lama, aku rasa macam makin bosan pulak.
Bukan bosan dengan blog ni, tapi bosan ngadap lappy.

Facebook pun aku dah mula bosan. Aku on FB pun semata-mata main game..
Dulu game pun tak minat. Tapi ade satu game ni, macam Candy Crush jugak.
Tapi dia Monster Busters. Tapi aku yakin dah lama-lama aku akan tinggalkan games tu.
Sama nasib macam Candy Crush.. Aku ni memang cepat jemu dengan sesuatu benda.

Aku rasa Facebook macam dah tak ade ape-ape yang menarik.
Balik-balik nampak budak rempit update status.. Bahasa tah ape-ape..
Mecarut, caci, maki, jiwang, meleleh, semua ada dalam status diorang.
Seriously, bosan giler baca.. Sama macam korang bosan baca blog aku..
Kan? hahahaha.. mengaku blog aku ni mmg busuk.. :P

Tapi aku heran pada orang yang tak jemu-jemu ber-Facebook..
Kadang-kadang akaun Facebook dibuat berkali-kali..
Macam-macam idea email yang dibuat untuk bukak akaun Facebook yang baru..
Bagi aku Facebook ni ade keburukkan yang sangat dahsyat.
Terutamanya bagi yang dah berumahtangga.. Boleh cerai-berai oooiii!!
Benda ni membimbangkan.. Terutama sekali pada suri rumah..
Suami sibuk kat tempat kerja. Isteri kat rumah, Kalau ada anak, ke sekolah..
Si Isteri kat rumah tak tau nak buat ape, online Facebook..
Sampai terabai tanggungjawab pada anak-anak dan suami..
Rumah bersepah, tak masak, tak membasuh, barang-barang rumah tunggang-langgang..
Jangan sampai ada suami yang cari perempuan lain kerana bosan isteri busy ber-Facebook.
Seroius nih! Terlalu taksub dengan Facebook, sampai tak nak makan..
Sebab dalam Facebook tu ada gambar yang dah siap di-edit supaya nampak muda remaja.
Ramai jantan-jantan hidung belang puji-memuji kecantikkan..
Wall post penuh dengan kata-kata yang mendorong kepada pujian..
Tapi, bila ada sorang yang mula mengkritik dirinya..
Mula lah, block orang tu, block orang ni, deactive sementara, bukak FB baru..

Bila kita dah berkeluarga.. Jagalah keluarga baik-baik..
Buat ape lah nak nampak cantik dimata yang bukan mahram kalau kita dah bersuami.
Cukup cantik untuk suami.. Tak salah nak berFB, tapi jangan sampai terabai segala-galanya.
Cukup sekadar nak mencari kawan-kawan lama.. Bukan untuk cari kawan lelaki smpai gadoh laki bini..

Sekarang ni orang perempuan makin parah dengan Sosial Network..
Dengan Facebook, twitter, instagram, whatsapps, wechat, Line, sekarang ni BeeTalk pulak dah..
Macam-macam!! Semuanya mendorong kepada kemusnahan..
Orang kata, ni la Agenda Yahudi Israel.

Harap-harap kita di jauhkan perkara-perkara macam ni ye..


No comments :