Shaye kanak-kanak reriang ! ! !

Hari ni hari terakhir cousin-cousin aku kat Sungai Petani..
Uwaaa... baru je nak manja-manja dengan anak sedara, dah kene berpisah balik...
Uuuuwwwuu ~ rindu pangilan ' mak shyu ' dari bibir-bibir manis anak-anak cousin ku ni...
(tumpang kasih sayang anak cousin.. panggil anak sedara jugak.. bila la aku nak ada anak sedara sendiri yerk? hilight anak sedara sendiri ! bukan anak sendiri !  ^_^)


hahaha...yang besh nyer tadi... 
Mak diorang tengah seronok bershopping kat bazar kat Pantai Merdeka tu..
Aku la jadi babysitter (tak bertauliah) jaga anak-anak diorang kat playground..
Nasib baik la budak-budak ni baik.. tak degil n dengar kata... (yang pasti diorang sangat kiut !)
Ni anak (kak yong, mak lang) cousin aku ...
Si abang (mizan), si kakak (anis), n sekecik yang petah berckap adik (aina)..
Si abang main dengan si kakak... 
Aku tak kasi diorang maen jauh-jauh sebab takut kang kene culek..
Dah la tiga-tiga macam anak kacukan mat salleh + jepun... lau hilang tak ker masak aku??
Yang aku pulak maen dengan si kecik aina... (berat dak neh... banyak nak kene dukung)
Aku kene la dengar shebel-shebel si kecik ni... dia memang banyak cakap... 
(dulu kecik-kecik suke cakap 'ape ape pon buleh')
Diorang dah penat maen kat playground, aku bawak pulak ke tembok tepi pantai...
Aku soh diorang carik kerang n batu-batu yang cantik...
Si kakak pandai pilih, tapi si abang cari batu pelik-pelik... hahaha... 
Abah aku datang ajak makan kopok lekor... hahaha... 
Sangat chumel lah mereka makan dengan Atok nyer...



Bila balik sampai umah, si abang panggil-panggil aku 'mak shyu' nak tanya teka-teki...
Teka teki diorang pun chumel gak...
Si abang punya teka teki, 
'binatang ape yang sekejap itam- sekejap puteh?'
Aku hilang idea... puas aku memikir kan... nak tau aper jawapan dia??
'mak shyu give up?'  aku angguk...
'penguin berguling-guling.' aku heran...
'sebab belakang dia hitam, depan dia puteh'
MasyaAllah... kenapa aku tak terpikir?? hahahaha....


Mak aku tegor ' hai mak shyu nye jadi budak-budak la...'
Haiya... aku bertabiat manja kali nih.. (bajet kau cute lah?? )hahahaha.... 
(mengada-ngada nyendeng-nyendeng kat si kecik aina manja)
Diorang ni jugak adik-beradik penyayang.. 
Waktu nak balik tadi, si kecik aina naik kereta mak ngah diorang,
Si kakak tercari-cari adik nye takut tertinggal... ( carring lah ... ^_^)
hehehe... bahagia jer tengok budak-budak ni...
Tak der pun nak pikir masalah...
Sentiasa happy, walaupun nanges sekejap, tapi ada yang pujuk balik...
Suke nyer bila shaye jadi kekanak riang !
Nanti titew maen agy yew !
Occey !
^_^





No comments :